Jouluisia herkkuja.
Ruispiparkakut
Herkullisimmat piparkakut
saat, kun valmistat ne itse alusta alkaen. Oheinen resepti löytyy myös
Kodin kuvalehden vuoden 2014 Joulu-liitteestä.
200g voita tai
leivontamargariinia
2dl siirappia
2dl ruokosokeria
1rkl kanelia
2tl kardemummaa
1tl inkivääriä
1tl neilikkaa
1tl pomeranssinkuorta
1dl ruokakermaa
2 munaa
4dl ruisjauhoja
noin 6-7dl erikoisvehnäjauhoja
2tl soodaa
Sulata rasva ja lisää
siihen siirappi, ruokosokeri ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä viisi
minuuttia.
Nosta kattila liedeltä ja
lisää jäähtyneeseen seokseen kerma, munat ja jauhot, joihin sooda on
sekoitettu.
Anna taikinan tekeytyä
jääkaapissa yön yli. Mikäli et aio vielä leipoa, voi taikinan myös pakastaa.
Kauli taikina ohueksi
levyksi ja painele piparkakkumuoteilla. Irrota piparit ja nosta leivinpaperin
päälle pellille.
Paista pipareita
200-asteisen uunin keskitasolla noin 5-8 minuuttia tai kunnes piparkakut ovat
kauniin ruskeita.
Jäähdytä ennen tarjoilua.
Tarjoile esimerkiksi glögin ja juustojen kera. Halutessasi piparkakut voi
koristella sokerivesikuorrutteella.
Taatelipalloset
Helppo ja aika terveellinen jouluherkku, joka on
maidoton, laktoositon, gluteeniton, kananmunaton, soijaton, suolaton ja
muutenkin hyvin tonton :)
Tarvitset:
200 g tuoreita taateleita
1½ dl pekaanipähkinöitä
1 dl cashewpähkinöitä
Pinnalle: esimerkiksi kaakaojauhetta, mantelijauhetta,
kookoshiutaleita
1. Poista kivet taateleista. Hienonna pähkinöiden
kanssa esimerkiksi tehosekoittimessa.
2. Laita massa kovettumaan jääkaappiin. Alle 30
minuuttia riittää.
3. Pyörittele pieniä palloja, n. 24 kpl. Pyörittele
pallot esimerkiksi kaakaojauhossa. Säilytä viileässä ja tarjoa vaikka kahvin
kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti